Empathietraining
Evalueren van gedragsveranderingen, empathie en begrip.
Om het leereffect en de toename in empathie te meten, hanteren we zowel formatieve als summatieve evaluaties. Formatief monitoren we tussentijds de voortgang van elk student of deelnemer aan de hand van vooraf geformuleerde SMART-doelen. Voor de summatieve meting gebruiken we de Kiersma-Chen Empathy Scale Revised (KCES-R), een gevalideerde vragenlijst voor het meten van empathie, om objectief te beoordelen hoe het empathisch vermogen is veranderd. Door deze methodische aanpak, een combinatie van formatieve en summatieve toetsingen, worden gedragsveranderingen bij deelnemers grondig geborgd én kunnen we ons simulatieonderwijs continu verbeteren.
Tools en technieken voor blijvende impact
Empathie vraagt om voortdurende aandacht en bewustwording. Wij ondersteunen deelnemers daarom met aanvullende middelen:
- Reflectie-opdrachten
Door doelgerichte opdrachten en vragenlijsten leren deelnemers hun gevoelens en inzichten te verwoorden en te verwerken.
- Gestructureerde debriefings
Tijdens gespreksrondes analyseren we wat de geleerde lessen betekenen voor de dagelijkse praktijk, bijvoorbeeld in een zorginstelling, een vrijwilligersorganisatie of thuis.
- Follow-up sessies
Gedurende de volgende bijeenkomst bespreken we hoe deelnemers de opgedane inzichten in hun routines integreren en welke knelpunten ze nog tegenkomen. Zo blijft het geleerde actueel en toepasbaar.
Kort succesverhaal
“Na de training met het OSP zag ik pas hoezeer ouderen iedere dag obstakels trotseren. In mijn werk ben ik nu nog alerter op kleine aanpassingen, zoals extra steun bij het opstaan. Dat lijkt misschien een kleinigheid, maar voor ouderen kan het een groot verschil maken."